Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy sernik z czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1,3 kg
jaja 12 szt
masło 1 kostka
miód 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy do smaku
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
gorzka czekolada 0,5 szkl pokruszonej

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy sernik z czekoladą

Ser mielimy dwa razy lub kupujemy gotowy, już przygotowany. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i studzimy. W misce ucieramy ser dodając mąkę ziemniaczaną i stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy i roztopione masło. Dobrze mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie dodajemy do masy serowej. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki i pieczemy przez ok 2 godziny w nagrzanym do 150°C piekarniku aż ciasto ładnie urośnie i dosyć mocno się przyrumieni. Studzimy w otwartym piekarniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 20.12.2015 12:27
mmmh... mmmiodowy :D
gosia1988 15.10.2014 20:38
wpadam na kawkę :) ale smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak