Miodowy kurczak z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak

  • udka z kurczaka

    4 sztuki
  • sól

  • pieprz

  • curry

  • olej

    4 łyżki
  • miód płynny

    2 łyżeczki
  • sezam

    1 łyżka

Makaron

  • makaron grube wstążki

    (jajeczny) 4 gniazda
  • woda

    do gotowania
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • kapusta pekińska

    1/2 główki
  • ananas z puszki

    3 plastry
  • sok ananasowy

    4 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • biały ocet winny

    1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uda z kurczaka obieramy ze skóry i wycinamy kość. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry, odstawiamy na ok. 30 minut.

Po tym czasie kurczaka smarujemy miodem i smażymy na rumiano pod koniec posypując mięso sezamem.

W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Paprykę chili i czosnek kroimy w plastry, cebulę w półplastry, a marchew w słupki. Podsmażamy na tej samej patelni, co kurczaka.

Gdy marchew będzie na pół miękka dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską i jeszcze chwilę podsmażamy.

Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy sok ananasowy, sos sojowy, ocet i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.

Do podsmażonych warzyw na patelni dodajemy ugotowany wcześniej makaron, a po chwili ananasa i dokładnie wszystko mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat