Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy "Kleks"
Masło siekamy z mąką , dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao.
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
Dwie wałkujemy cienko (najlepiej na papierze) i przenosimy na blaszki.
Trzecią część ciasta łączymy z łyżką kakao, zagniatamy aż składniki się połączą.
Brązowe ciasto też wałkujemy, placek może być trochę grubszy od miodowych i nieregularny, ponieważ będzie połamany po upieczeniu.
Placki pieczemy w 165-170 *C po ok. 10-12 minut.
Studzimy.
2. Dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.
Gorącą masę wylewamy na jeden z miodowych placków (najlepiej umieścić go w blaszce) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Krem :
1/2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, doprowadzamy do wrzenia.
Resztę mleka mieszamy z żółtkami i kaszą manną, wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy 3-4 minuty,aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając.
Pod koniec dodajemy wiórki.
Masę grysikową studzimy.
4. Ciemny placek łamiemy na kawałki o nieregularnych kształtach.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce grysik, na koniec wkrapiamy sok z cytryny.
Dodajemy połamane ciasto kakaowe i mieszamy łyżką.
Krem wykładamy na wystudzone jabłka, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem miodowym.
Lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki.
Ciasto polewamy polewą czekoladowa i dekorujemy wiórkami.