Miodowy "Kleks"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    400 g
  • masło

    100 g
  • miód

    2 duże łyżki
  • cukier

    100 g
  • jajka

    2 szt
  • kakao

    1 łyżka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka

Warstwa jabłkowa

  • dżem

    500 g (jabłkowy)
  • galaretka cytrynowa

    1 szt

Krem

  • masło

    250 g
  • mleko

    500 ml
  • żółtka

    2 szt
  • kasza manna

    3 płaskie łyżki
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto :
Masło siekamy z mąką , dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao.
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
Dwie wałkujemy cienko (najlepiej na papierze) i przenosimy na blaszki.
Trzecią część ciasta łączymy z łyżką kakao, zagniatamy aż składniki się połączą.
Brązowe ciasto też wałkujemy, placek może być trochę grubszy od miodowych i nieregularny, ponieważ będzie połamany po upieczeniu.
Placki pieczemy w 165-170 *C po ok. 10-12 minut.
Studzimy.
2. Dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.
Gorącą masę wylewamy na jeden z miodowych placków (najlepiej umieścić go w blaszce) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Krem :
1/2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, doprowadzamy do wrzenia.
Resztę mleka mieszamy z żółtkami i kaszą manną, wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy 3-4 minuty,aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając.
Pod koniec dodajemy wiórki.
Masę grysikową studzimy.

4. Ciemny placek łamiemy na kawałki o nieregularnych kształtach.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce grysik, na koniec wkrapiamy sok z cytryny.
Dodajemy połamane ciasto kakaowe i mieszamy łyżką.
Krem wykładamy na wystudzone jabłka, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem miodowym.
Lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki.
Ciasto polewamy polewą czekoladowa i dekorujemy wiórkami.
benka
Wielkość blaszki 24x36. Po upieczeniu placków, od razu zdejmujemy papier, na którym się piekły, gdy wystygną będzie to trudne. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 28.06.2017 16:32
Podstawiaj talerzyk, już daję :)
Patrycja33 28.06.2017 10:36
megaaa ciacho! poproszę kawałek do kawki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat