Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo - korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią
Kroki postępowania
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Dodać miód i zmiksować.
Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia się składników, w międzyczasie wlewając mleko. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i suszone wiśnie ( które też można z grubsza posiekać ) i wymieszać.
Miód i wodę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotową polewą udekorować babeczki.
Smacznego :)