Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z polewą kajmakową
Jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać wystudzony miód i masło, śmietanę oraz obie mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników w gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia foremek o wymiarach 21x32 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180° C i piec 13 do 15 minut. Pilnując aby placki się nie spiekły. Upieczone placki odstawić do wystudzenia.
MASA: pół litra mleka przelać do miseczki, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Do wrzącego mleka wlać rozmieszaną kaszę z mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Ugotowaną kaszę odstawić z ognia, a rondelek nakryć szczelną pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Od czasu do czasu należy kaszę zamieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Miękkie mało utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać porcjami wystudzoną kaszę mannę.
POLEWA: miękkie masło utrzeć z masą kajmakową.
WYKONANIE: wystudzony placek posmarować cienko marmoladą, a następnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić połowę masy. No to położyć drugi placek delikatnie go dociskając. Z drugim plackiem należy postąpić analogicznie jak z pierwszym plackiem. Ostatni trzeci placek posmarować masą kajmakowo-maślaną i posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto przechowywać w chłodzie w pojemniku na ciasto. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.