Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami
Jak przygotować miodownik z orzechami? Poniżej przedstawiony został sposób przygotowania krok po kroku:
- sprawdzony przepis na ciasto miodowe,
- z chrupiącym dodatkiem w postaci orzechów,
- idealne na święta i inne okazje.
Kroki postępowania
Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem, dodać posiekaną margarynę (schłodzoną prosto z lodówki), wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia (o wymiarach 30x40 cm) wyłożone papierem pergaminowym. Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 15 minut.
Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, ale nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem, wsypać orzechy, dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować przez około 10 minut.
Gorącą masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut, tak jak pierwsze ciasto. Tak przygotowane placki wystudzić.
Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego mleka wlać roztwór i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko.
Przełożyć miodownik schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.