Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z nutką czarnej porzeczki.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
miód prawdziwy 3 łyżki
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna zimne 25 dag
jaja 3 szt
konfitura z czarnej porzeczki 270 ml
mleko pół litra
kasza manna 5 łyżek
cukier wanilinowy 16 g
cukier do masy 100 ml
masło do masy 10 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z nutką czarnej porzeczki.

Mąkę i sodę przesiać do miski.Dodać cukier,miód i wbić jajka.Zimny tłuszcz posiekać ze wszystkimi składnikami i szybko zagnieść.Podzielić na 2 równe części. Przygotować dwie duże prostokątne formy,wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto albo rozwałkować,albo szybko wykleić nim blaszki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut, Obydwa placki ostudzić. Jeden z nich posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. A następnie ugotować masę- Mleko wlać do rondelka,wsypać cukier i cukier wanilinowy oraz dodać masło lub margarynę i wszystko razem zagotować.Wsypać kaszę mannę szybko mieszając np.trzepaczką.Chwilę razem gotować aż masa zgęstnieje.Odstawić ją pod przykryciem, by przestygła. Jeszcze ciepłą rozsmarować na konfiturze z czarnej porzeczki,przykryć drugim plackiem miodowym i docisnąć.Najlepiej równomiernie obciążyć ciasto. Po ok.pół godziny przykryć np.folią aluminiową i wstawić do lodówki na min.jeden dzień (ale najlepiej 2 lub 3). Na kilka godzin przed podaniem polać polewą i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z dodatkiem żelatyny.Z racji tego,że temp. są powyżej 33 stopni w cieniu,zdecydowanie polecam tą metodę.Polewa się nie roztapia i nie brudzi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.08.2013 12:02
Kusisz tym miodownikiem tak, że chyba machnę ręką na te upały i go zrobię.
agnieszka214 05.08.2013 19:42
smacznie wyglada
Wiesława1 05.08.2013 18:35
przepyszne ciasto
kasienka23 05.08.2013 16:47
uwielbiam to ciasto!
Adamorek 05.08.2013 12:37
pysznie to ciasto wygląda
Kuchenka 05.08.2013 12:24
pięknie wygląda, zapewne smakowite cudeńko :D
Beatris 05.08.2013 11:32
Przepysznie wygląda to ciasto. Z chęcią takie przygotuję.
kasiaw 05.08.2013 11:17
super miodownik
Konczi 05.08.2013 10:54
wow, mistrzowsko wykonany miodownik w innym stylu, uwielbiam tradycyjnego miodownika ale na ten skusiłabym się bez zawahania
Czarnula87 05.08.2013 10:53
pyszny taki miodownik :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak