MIODOWNIK BIAŁOSTOCKI

MIODOWNIK BIAŁOSTOCKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    3
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • miód

    2 łyżki
  • Krem:

  • masło

    250 g
  • mleko

    1/2 litra
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kasza manna

    3 łyżki
  • żółtka

    3
  • cukier waniliow

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód podgrzać.Jaja utrzeć z cukrem i miodem.Do mąki dodać sodę i utartą masę.Wyrobić ciasto,owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Następnie podzielić ciasto na 4 części ,rozwałkować i upiec 4 placki .Brzegi każdego placka wyrównać nożem.
Kaszę manną ugotować na mleku i wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodawać po jednym żółtku,cukier waniliowy i po łyżce wystudzonej kaszy aż do wyczerpania składników.Gotową masą przełożyć placki.Wierzch ciasta posmarować masą i posypać kruszonką zrobioną z obciętych części miodownika.Najsmaczniejsze jest na drugi dzień,gdy placki namiękną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa6274879

04.01.2013 22:20
pyszne ciacho!

andrzej10

05.08.2012 07:15
super

cooleczka

15.02.2012 17:31
super

teresa18

08.09.2011 22:03
sama słodycz to lubię

Mariusz10

04.09.2011 22:36
pyszne ciasto

eduszo

10.08.2011 22:36
Uwielbiam to ciasto .

misia53

21.07.2011 01:42
muszę wypróbować

bursztynek

17.06.2011 23:36
mniam

kome

03.06.2011 12:49
dobry

eli82

03.05.2011 10:38
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat