Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
jajko
3 -
cukier
1 szklanka -
mąka pszenna
3 szklanki -
miód
2 łyżki -
Krem:
-
masło
250 g -
mleko
1/2 litra -
cukier puder
1 szklanka -
kasza manna
3 łyżki -
żółtko jajek
3 -
cukier waniliow
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania MIODOWNIK BIAŁOSTOCKI
Kaszę manną ugotować na mleku i wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodawać po jednym żółtku,cukier waniliowy i po łyżce wystudzonej kaszy aż do wyczerpania składników.Gotową masą przełożyć placki.Wierzch ciasta posmarować masą i posypać kruszonką zrobioną z obciętych części miodownika.Najsmaczniejsze jest na drugi dzień,gdy placki namiękną.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)