Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe z malinami, masą serowo śmietanową i bezą
Z podanych składników zarabiamy ciasto, na gładkie i dzielimy na 2 części.
Pierwszą część wałkujemy na prostokąt i przekładamy do foremki ja użyłam 34cm x 27cm odcinamy brzegi , ciasto ma być równo z dnem bez żadnych boczków, pieczemy 10 min wtem 180st .
Drugą część również wałkujemy tak samo wykładamy do formy odcinamy namiar ciasta po bokach , bo ma być płaskie i dobrze do siebie przylegać, jeśli zrobimy z boczkami ,ciasto będzie odstawać, po złożeniu.Na to ciasto damy bezę >>>>>
Beza :
Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, gdy będzie szklista i sztywna , łyżką wykładamy na surowe drugie ciasto, nie rozkładamy na całym cieście, zostawiamy z każdej strony brzeg ok 2cm , bo beza rożnie i potem ma fale zwisające.pieczemy 15 min wtem 170st po czym zmniejszamy do 50st i zostawiamy na 30 min ,by beza się podsuszyła .
Masa Śmietanowa;
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek miksujemy i wykładamy na zimne ciasto bez bezy.
Masa Malinowa;
Galaretki zalewamy 500ml wody mieszamy i dodajemy mrożone maliny, można też użyć świeżych, gdy damy mrożone prawie natychmiast galaretka się zetnie i wykładamy ją na masę , od razu przykrywamy ciastem z bezą oczywiście ostudzonym .Schładzamy.