Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe z malinami, masą serowo śmietanową i bezą

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 1 szt
mąka tortowa 320 g
margaryna 1/2 szt
cukier 1/4 szkl
miód spadziowy 1 łyżeczka
wanilia 1/2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka/płaska

Maliny ;

maliny świeże 500 g
galaretka czerwona 2 szt
woda 500 ml

Masa ;

śmietanka kremowa 400 ml
cukier 4 łyżki
serek mascarpone 1 opakowanie małe

Beza ;

białko 80 g / ok 2 szt z jaja
cukier puder 120 g

Porada

Ciasto z sodą i miodem od razu da się łatwo kroić, a kolor ciasta zależy od miodu, jak robię z kwiatowym jest jasne,a jak ze spadziowym jest takie ciemne i aromatyczne bardziej .

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe z malinami, masą serowo śmietanową i bezą

Ciasto ;
Z podanych składników zarabiamy ciasto, na gładkie i dzielimy na 2 części.

Pierwszą część wałkujemy na prostokąt i przekładamy do foremki ja użyłam 34cm x 27cm odcinamy brzegi , ciasto ma być równo z dnem bez żadnych boczków, pieczemy 10 min wtem 180st .

Drugą część również wałkujemy tak samo wykładamy do formy odcinamy namiar ciasta po bokach , bo ma być płaskie i dobrze do siebie przylegać, jeśli zrobimy z boczkami ,ciasto będzie odstawać, po złożeniu.Na to ciasto damy bezę >>>>>

Beza :
Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, gdy będzie szklista i sztywna , łyżką wykładamy na surowe drugie ciasto, nie rozkładamy na całym cieście, zostawiamy z każdej strony brzeg ok 2cm , bo beza rożnie i potem ma fale zwisające.pieczemy 15 min wtem 170st po czym zmniejszamy do 50st i zostawiamy na 30 min ,by beza się podsuszyła .
Masa Śmietanowa;

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek miksujemy i wykładamy na zimne ciasto bez bezy.

Masa Malinowa;
Galaretki zalewamy 500ml wody mieszamy i dodajemy mrożone maliny, można też użyć świeżych, gdy damy mrożone prawie natychmiast galaretka się zetnie i wykładamy ją na masę , od razu przykrywamy ciastem z bezą oczywiście ostudzonym .Schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.07.2014 20:11
dobre ciacho :)
caralajna 21.07.2014 14:45
ojej, ale wspaniałe ciasto
mysza75 21.07.2014 14:07
jakie pyszne ciacho mniam
Anna133 20.07.2014 21:55
proste, delikatne, łatwo się kroi idealne połączenie smaków
gacopierz23 20.07.2014 10:57
wyśmienite ciasto
noninka77 19.07.2014 17:35
Z chęcią bym się poczęstowała :)
Beatris 19.07.2014 14:37
Wspaniałe ciasto... Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
mirosława4 19.07.2014 14:25
wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje
gosia561 19.07.2014 13:26
mniamciu takie warstwy
Christopher 19.07.2014 12:39
Pysznie wygląda.
Bernadeta1 19.07.2014 11:10
jakie tu pyszne słodkości
Seba 19.07.2014 10:39
Pyszne ciasto
pestka 19.07.2014 10:13
świetny deser
Edith85 19.07.2014 10:11
pyszności :)
Mniam 19.07.2014 10:06
Musi smakować rewelacyjnie!
Krystyna32 19.07.2014 09:59
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak