Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
miód
50 dag -
płatki owsiane
50 dag -
kakao
5 łyżek -
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki -
Imbir mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Miodowe kulki rozgrzewające
Płatki owsiane wsypać na blachę i prażyć je w piekarniku w temp. 150˚C aż staną się chrupkie. W czasie prażenia mieszać je. Przestudzić.
Miód roztopić w garnuszku (najlepiej by był z rzepaku lub lipowy).
Do rondla 2 litrowego dodawać po kolei: kakao, roztopiony miód, cynamon, imbir. Gotować to ok. 2 min na małym ogniu. Nie dopuścić do zbyt dużego pienienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wsypać do masy płatki owsiane i mieszamy, aż cały miód osiądzie na płatkach. Odstawić do przestudzenia, ale nie do wystudzenia. Kulki wielkości orzecha włoskiego najlepiej formuje się z ciepłej masy palcami, gdyż im zimniejsza, tym bardziej stają się twarde i mniej uległa formowaniu. Niestety, palce się kleją, dlatego może sprawiać trudności w formowaniu. Uformowane kulki najlepiej układać na talerzu lub metalowej tacce i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Nie ściskać mocno formowanych kulek, gdyż będą wtedy bardzo twarde.
Najlepsze po kilku godzinach gdy płatki już zmiękną.
Komentarze (1)