Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj po grecku z ziołami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mintaj filet 600 g
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
cebula 2 sztuki
por (biała część) kawałek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
masło 2 łyżki
papryka czerwona 1 sztuka
woda 100 ml
cytryna 1/2 sztuki
mąka pszenna do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj po grecku z ziołami

Kroki postępowania

1
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Mintaj po grecku z ziołami foto
2
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy starte warzywa. Chwilę dusimy, następnie dodajemy wodę, zioła i pieprz ziołowy. Dalej dusimy pod pokrywką do miękkości warzyw, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, 1,5 soli i pieprz czarny. Podsmażamy wszystko jeszcze raz, bez pokrywki.
Krok 2 - Mintaj po grecku z ziołami foto
3
Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Obficie posypujemy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 3 - Mintaj po grecku z ziołami foto
4
Następnie każdy kawałek delikatnie obtaczamy w mące pszennej i smażymy na małej ilości oleju rzepakowego.
Krok 4 - Mintaj po grecku z ziołami foto
5
Usmażoną rybę odsączamy na ręczniku papierowym. Tak przygotowaną rybę wkładamy na dno dość szerokiego naczynia.
Krok 5 - Mintaj po grecku z ziołami foto
6
Nakładamy warzywa i odstawiamy na około 6 godzin, by wszystkie smaki przeszły sobą.
Krok 6 - Mintaj po grecku z ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 13.01.2014 12:53
jak dla mnie pyszności! :)
Olga_SK 12.01.2014 19:10
Apetyczna rybka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak