Przepis i sposób przygotowania na: Mini torciki z kremem mascarpone i owocami
W dużej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż masa będzie kremowa. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do dobrze ubitych jajek ( w małych porcjach) – mieszamy mikserem na małych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 30 – 35 min.
Przygotowujemy krem.
W misce ubijamy śmietankę do momentu aż będzie puszysta, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – chwilę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na mniejszych obrotach aż krem będzie jednolity i puszysty.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z blachy i studzimy. Następnie z biszkoptu wykrawamy koła.
W szklance mieszamy wodę z sokiem z cytryny – tym będziemy skrapiać biszkopt.
Koło wykrojone w biszkoptu skrapiamy i nakładamy na nie po łyżce kremu. Maliny układamy dookoła kremu. Drugie koło również skrapiamy sokiem i nakładamy na krem. Powtarzamy to samo co z pierwszą warstwą. Możemy mieszać owoce tzn. dodawać raz maliny a raz borówkę amerykańską.
Chwilę przechowujemy w lodówce i podajemy.