Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki na orzechowym cieście
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy i cukier puder.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy je na 2 części.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Obrane jabłka ścieramy na plasterki.
Mieszamy je z łyżką cukru.
Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta.
Nakładamy jabłka i posypujemy je obficie przyprawą do dań słodkich.
Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.
Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)