Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pierożki z farszem gryczanym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
skladniki w opisie
Ciasto:
mąki pszennej typ 500 2 łyżki
soli 1 łyżeczka
ciepłej wody 2/3 szk
DODATKOWO:
dowolnej kiełbasy 150 g
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pierożki z farszem gryczanym

Kroki postępowania

1
Farsz :
1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1/2 szk ugotowanych suszonych grzybów
1 solidna garść świeżego szpinaku
1 cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
czosnek granulowany do smaku

FARSZ :
Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Grzyby posiekać. Na patelni rozgrzać olej a następnie wrzucić cebulę i podsmażyć ją. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, kaszę i szpinak i chwile smażyć farsz. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do przestudzenia.
Krok 1 - Mini pierożki z farszem gryczanym foto
2
CIASTO :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej i wlewać wodę mieszając mąkę widelcem. Lekko połączone ciasto przełożyć na blat kuchenny lub stolnicę i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.

LEPIENIE PIEROGÓW :
Ciasto podzielić na kawałki i wałkować je na cienkie placki. Szklanką o średnicy 5,5 cm wycinać kółka i małą łyżeczka nakładać porcje farszu. Po nałożeniu farszu zlepiać dokładnie pierożki uważając aby w złączenie nie dostał się farsz, bo pierogi się rozkleją podczas gotowania. Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie zagotować. Delikatnie wkładać do wrzątku pierogi i delikatnie drewnianą łyżką je przemieszać.
Krok 2 - Mini pierożki z farszem gryczanym foto
3
Pierogi gotować od wypłynięcia 1-2 minuty. ( Ja sprawdzam na dotyk, jeśli ciasto jest miękkie to czas na wyjęcie pierogów ). Ugotowane pierogi wykładać najlepiej na blaszkę wysmarowaną olejem.
Krok 3 - Mini pierożki z farszem gryczanym foto
4
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni. Pierogi nakładać na talerze lub do miseczek i okrasić je kiełbasą.
Krok 4 - Mini pierożki z farszem gryczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 12.05.2013 17:06
dziękuję bardzo a fotograf robiący fotkę lepienia pierogów ma 7 lat i to mój synuś, więc nie pożyczę. Chyba wybaczysz ???
borgia 12.05.2013 14:54
Pożycz Fotografa!!! Do pstrykania podczas lepienia pierogów tak bardzo by i mnie się przydał... W każdym razie też obowiązkowo!!! Muszę spróbować.
Olga_SK 10.05.2013 18:45
ja też muszę obowiązkowo spróbować! :)
Katarzyna/kate1980 10.05.2013 17:55
fajny przepis muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak