Mini pavlova z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

bezy

  • białko

    5 sztuk wielkość M
  • cukier

    300 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka

gruszki

  • śmietana 30%

    350 ml
  • gruszki

    5 sztuk
  • woda

    1/4 szklanki
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • cytryna

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini pavlova z gruszkami foto
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem octu winnego, dodaję stopniowo cukier po łyżce i ubijam dalej aż cukier się rozpuści i białka będą gęste. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam mikserem.
Krok 2 - Mini pavlova z gruszkami foto
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i formuje z masy pięć kół, masa podczas pieczenia jeszcze się rozleje, także koła nie robię za duże i muszą mieć odstępy między sobą.
Krok 3 - Mini pavlova z gruszkami foto
Gruszki obieram na ćwiartki. Wodę z miodem i sokiem z cytryny zagotowuję. Wkładam do niej gruszki i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Wyjmuje gruszki z syropu i studzę.
Krok 4 - Mini pavlova z gruszkami foto
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, po czym zmniejszam od razu do 100 stopni i piekę 60 minut góra dół. Po 15 minutach nakryłam bezy folia aluminiową żeby były białe a nie spieczone. Po godzinie wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do wysuszenia przez noc.

Krok 5 - Mini pavlova z gruszkami foto
Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję fix i dalej ubijam. Pavlowe dekoruję śmietaną i układam gruszki. Polewam przestudzoną czekoladą.
Krok 6 - Mini pavlova z gruszkami foto
Czekoladę przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej,czyli układam miseczkę na garnuszku z wodą tak żeby nie dotykała dna i na wolnym ogniu rozpuszczam. Dodaję masło i mieszam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 13.08.2016 17:41
wyglada przepysznie!
Poison1988 24.11.2015 08:10
wygląda przepięknie :)
Pani Domu 23.11.2015 20:53
cudnie wygląda
DorotaZ 23.11.2015 20:53
Fantastycznie wyglądają
Katarzyna34 23.11.2015 18:32
Nie wiem jak smakuje ale wygląda nieziemsko
bietka 23.11.2015 17:27
Prezentuje się smakowicie :)
Wiktoria29 23.11.2015 16:36
ach...cudowne....
Ada-Gaba 23.11.2015 14:57
przepyszny deserek
Lis 23.11.2015 14:51
Wyglądają po prostu cudownie, niesamowicie aż brak słów...
ada.la 23.11.2015 13:40
bardzo mi się podoba wykonanie tego deseru i perfekcyjne zdjecia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat