Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączki z lukrem lub cukrem pudrem
Mini pączki z cukrem pudrem lub lukrem - jak wolicie, wcale nie musicie przygotować na Tłusty Czwartek. Możecie pokusić się o ich upieczenie tak po prostu bez okazji:)
- dziecinnie prosty przepis na mini pączki,
- puste, bez nadzienia, za to obficie polane lukrem,
- idealne do kawy, herbaty lub solo:)
Zaczyn: Drożdże należy utrzeć z jedną łyżką cukru i dodać do nich ciepłe mleko i 5 łyżek mąki pszennej. Całość wymieszać, miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce, do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
W tym czasie do większej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy pozostały cukier, rum, żółtka i pozostałe ciepłe mleko. Do tak przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto będzie lepić się do dłoni.
Po zagnieceniu ciasta dodajemy do niego roztopione i schłodzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce).
Po upływie ww. czasu i podwojenia przez ciasto objętości, przekładamy je na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm.
Z ciasta wykrawamy za pomocą małego kieliszka pączusie aż do momentu skończenia się całego ciasta. Pączusie pozostawiamy po ściereczką jeszcze na ok. 15 minut.
Po tym czasie rozpuszczamy smalec w garnuszku (lub rozgrzewamy olej) i smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.
P
o usmażeniu i ostygnięciu pączków, cukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru.