Mini bajaderki

Mini bajaderki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto kruche

    600 gram
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • kakao

    4 łyżki
  • śliwki suszone

    5 sztuk
  • rum

    1/2 szklanki
  • żurawina suszona

    3 łyżki
  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • masło

    50 gram

do posypania

  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • mieszanka keksowa

    3 łyżki
  • kakao do posypania

    3 łyżki
  • cukier drobny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruche ciasto (upieczone), które zaczyna już się starzeć lub np. nam nie wyszło (lub jak u mnie poświąteczną babkę piaskową i kawałek starego makowca) mielimy w maszynce do mięsa. Do ciasta dodajemy posiekane masło, cukier puder, kakao, powidła śliwkowe oraz wcześniej namoczoną w rumie żurawinę oraz posiekane śliwki suszone (także namoczone w rumie). Dodajemy także rum w którym moczyły się owoce. Wszystkie składniki zagniatamy ręką jak ciasto.Lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w posypkach np. kakao, wiórkach kokosowych, kolorowym cukrze, suszonych owocach, mieszance keksowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

18.07.2015 16:56
Wyglądają prześlicznie!

Kolorowa

13.04.2015 21:53
Super wyglądają

Internetowa Kuchnia

12.04.2015 21:56
uroczeee! :)

erym

12.04.2015 18:53
dla mnie bomba!

katerinaJ

12.04.2015 18:51
Ale pięknie wyglądają :)

Edith85

12.04.2015 18:00
uwielbiam te małe slodkości :)

Maridka19

12.04.2015 17:29
Ale smakowitości :)

Franciszek

12.04.2015 17:04
Piękny deser

Zdzisław

12.04.2015 16:54
takie słodkości lubię

kanu83

12.04.2015 16:51
Super wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat