Mikołajki na sankach ( ciasteczka)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru

    10 dag
  • masła

    20 dag
  • mąki

    30 dag
  • jajko

  • cukru pudru

    20 dag
  • soku z cytryny

    5 łyżek
  • złota nitka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek. Wsypać do niego cukier, wbić jajko, dodać pokrojone masło i dobrze zagnieść. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, uformować z niego kulę, zawinąć w folię wstawić na godzinę do lodówki. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto i za pomocą szablonu wyciąć ostrym nożem mikołajki na sankach. Figurki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok 10 min w temp. 220 st. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukier podzielić na na porcje. Każdą z nich zabarwić na inny kolor. Polukrować mikołajki oraz sanki. Zrobić dziurki na nitki odłożyć figurki, by lukier zastygł. Następnie przewlec złote nitki i zawiesić gotowe ozdoby na choince.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Natalia/tubisiek 01.06.2012 12:56
szkoda, że nie ma zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat