Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Migdałowe ciasto z jabłkami jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą. Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    150 gramów
  • schłodzone masło

    100 gramów
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.3 łyżeczki
  • płatki migdałowe

    50 gramów

Warstwa jabłkowa:

  • jabłka

    500 gramów
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Warstwa z mascarpone:

  • serek mascarpone

    100 gramów
  • śmietana kremówka

    200 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka

Beza:

  • białko

    3 sztuki
  • cukier

    100 gramów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Ponadto:

  • migdały w płatkach

    30 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować bezę:

Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę.
Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.

Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto.

Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi.

Pieczenie bezy:

Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni.
(Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.)
Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić na noc w piekarniku.

Przygotować ciasto:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 60 minut i kolejno ponakłuwać widelcem oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie jabłka, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do niewielkiego garnuszka lub głębokiej patelni.
Dodać cukier oraz sok z cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.

Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie.

Przygotować krem:

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.

Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą.

Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:30
Pyszne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat