Migdałowe ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    300 g
  • mąka pszenna

    160 g
  • mielone migdały

    70 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło lub margaryna

    80 g
  • cukier

    150 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki + 2 łyżeczki
  • jajko

    2 sztuki
  • likier pomarańczowy

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    80 g
  • jogurt naturalny

    100 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Miękkie masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy zwykły cukier i 2 łyżki cukru waniliowego i jedno jajko i całość miksujemy na puszystą masę. Dodajemy drugie jajko i likier pomarańczowy i miksujemy. Dosypujemy 60g mielonych migdałów, proszek do pieczenia, mąkę. Dodajemy też jogurt i całość miksujemy do połączenia składników
Krok 2 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
Ciasto przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch posypujemy 10g mielonych migdałów.
Krok 3 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
W cieście umieszczamy wysmarowany tłuszczem separator, ale nie jest to koniecznie, możemy ciasto upiec w zwykłej blaszce lub tortownicy.
Układamy rabarbar, który delikatnie wciskamy w ciasto.
Krok 4 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
Posypujemy 2 łyżeczkami cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i płatkami migdałowymi.
Krok 5 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iiiiii 24.10.2012 08:05
pyszne
Andysz 30.08.2012 00:04
świetne;)
jolanta19 20.08.2012 18:32
super
Koper 20.08.2012 09:09
Katarzyna do przepisu można użyć właściwie dowolnych owoców. A rabarbar kupiłam 2 dni temu w jednym z sieciowych marketów.
Katarzyna47 19.08.2012 16:43
Mam nadzieję, że jabłka zamiast rabarbaru mogą być bo teraz o rabarbar trudno a przepis fajny.
Zdzisław 19.08.2012 16:05
apetycznie się prezentuje
gosia47-47 19.08.2012 15:57
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat