Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe ciasto z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 300 g
mąka pszenna 160 g
mielone migdały 70 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło lub margaryna 80 g
cukier 150 g
cukier wanilinowy 2 łyżki + 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
likier pomarańczowy 2 łyżki
płatki migdałowe 80 g
jogurt naturalny 100 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Miękkie masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy zwykły cukier i 2 łyżki cukru waniliowego i jedno jajko i całość miksujemy na puszystą masę. Dodajemy drugie jajko i likier pomarańczowy i miksujemy. Dosypujemy 60g mielonych migdałów, proszek do pieczenia, mąkę. Dodajemy też jogurt i całość miksujemy do połączenia składników
Krok 1 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
2
Ciasto przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch posypujemy 10g mielonych migdałów.
Krok 2 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
3
W cieście umieszczamy wysmarowany tłuszczem separator, ale nie jest to koniecznie, możemy ciasto upiec w zwykłej blaszce lub tortownicy.
Układamy rabarbar, który delikatnie wciskamy w ciasto.
Krok 3 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
4
Posypujemy 2 łyżeczkami cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i płatkami migdałowymi.
Krok 4 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Krok 5 - Migdałowe ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 24.10.2012 08:05
pyszne
Andysz 30.08.2012 00:04
świetne;)
jolanta19 20.08.2012 18:32
super
Koper 20.08.2012 09:09
Katarzyna do przepisu można użyć właściwie dowolnych owoców. A rabarbar kupiłam 2 dni temu w jednym z sieciowych marketów.
Katarzyna47 19.08.2012 16:43
Mam nadzieję, że jabłka zamiast rabarbaru mogą być bo teraz o rabarbar trudno a przepis fajny.
Zdzisław 19.08.2012 16:05
apetycznie się prezentuje
gosia47-47 19.08.2012 15:57
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak