Miętusek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajka

    4 sztuki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • miód płynny

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 szklanki

krem miętowy

  • śmietana

    400 ml
  • serek mascarpone

    300 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • LIKIER MIĘTOWY

    8 łyzek

polewa

  • czekolada gorzka

    200 g
  • masło

    60 g

lukier miętowy

  • cukier puder

    1, 5 szklanki
  • sok z cytryny

  • LIKIER MIĘTOWY

    2 łyzeczki
  • zielony barwnik

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Placki: Jajka ubić z cukrem na parze przez ok 15 min,odstawic na bok dodać sodę, kakao i miód . Wsypać 1 szklankę mąki i utrzeć na gładka masę. Wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na piec części, rozwałkować i upiec każdy placek osobno w temp 170 st., 10 minut..Po upieczeniu każdy placek przycisnąć deseczka aby się nie powyginały.
2. Krem miętowy: Krem miętowy: Do naczynia wlać kremówkę, mascarpone Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder ,wymieszać a na koniec dodać likier miętowy i ponownie wymieszać.. 3. Przełozenie: Przekładc placki kremem dobrze dociskając. Ciasto szczelnie zawinąć w folie spożywcza i wkłozyć na cała dobę do lodówki. 4. Polewa czekoladowa: Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i wyłozyc na wierzch ciasta. Gdy zgestnieje polewamy delikatnie lukrem zielonym tworząc tzw. esy floresy 5. Lukier miętowy: Cukier ucierac , dodając po parę kropel soku z cytryny i rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa nadająca się do lukrowania.Mozna dodac ewnetulanie szczypte barwnika zielonego by kolor stał sie bardziej wyrazisty. Smacznego:)
mileneczka5
blacha 25 na 35

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 01.12.2015 12:48
smaczne ciasto
monikaT83 01.12.2015 08:58
Fajny pomysł na wykorzystanie likieru mietowego i pyszne ciasto :)
Wiesława1 30.11.2015 20:13
pyszny deserek
Damiano 30.11.2015 19:58
fajny deser
2milutka 30.11.2015 19:39
fajne ciasteczko :)
RenataZ-et 30.11.2015 19:39
mniam, moje smaki!
mirosława4 30.11.2015 19:24
apetyczne ciacho
joannaa24 30.11.2015 19:07
Bardzo fajne ciasto :)
ben-ka 30.11.2015 18:28
Jakie, to apetyczne ciasto !
Mama niejadka 30.11.2015 18:15
Apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat