Miętówka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięta świeża

    duży pęczek
  • wódka

    3 l
  • miód

    5 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • skórka cytrynowa

    2 cytryny
  • sok z pomarańczy

    z 1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny wyszorowac w gorącej wodzie,osuszyć,zetrzeć skorkę,wrzucić do słoja.Listki mięty porwać drobno.Dodać sok pomarańczowy i wódkę,wymieszać,zamknąc i odstawićw ciepłe miejsce na 4 tyg.wstrząsając często słojem.Po miesiącu nalewkę przefiltrować dodać do niej miód i rodzynki Zamknąc i odstawić na następne 4 tyg
Potem przefiltrować zlać do butelek i tym razem odstawić w chłodne miejsce na ok 4-5 mies.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 28.02.2014 18:33
wspaniała miętówka
Anonimowy 25.06.2013 00:41
Nikt tutaj się nie czepia, po postu pytam ile to jest bo nigdy nie widziałam mięty sprzedawanej na pęczki. Aha czyli rozumiem że pęczek mięty wielkościowo przypomina pęczek kopru czy szczypioru. Dziękuję
Wiesława1 07.06.2013 08:46
raczej nie odpowiadam Anonimom bo to nie w porządku czepiać się nie przedstawiając się ale duży pęczek to wedle uznania .Tak jak kupuje się na pęczki natkę,koper itp.A moc mięty zależy od ilości więc każdy zrobi to według własnego uznania
Anonimowy 06.06.2013 05:49
wszystko ok ale ile to jest duży pęczek?? mam mięte w ogródku także nie kupuje jej na pęczki i nie wiem ile tego ma być???
Krzysztof15 02.11.2012 09:13
lubie
iknkirke 18.03.2012 12:43
super
Luki 17.02.2012 16:02
lubię
ewaa 23.01.2012 17:08
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat