Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowa owsianka z truskawkami (zapiekana)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane 1/2 szklanki
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka lub miód
truskawki 3-4 duże
jajko 1
mięta suszona 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowa owsianka z truskawkami (zapiekana)

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę suszonej mięty i cukier (lub miód). Mieszamy. Gotujemy do czasu, aż nasza owsianka napęcznieje. U mnie około 5 minut. Garnek odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie też nasza owsianka powinna bardziej napęcznieć).
Do wystudzonej owsianki wbijamy jedno jajko, całość dokładnie mieszamy.
Naczynka do zapiekania (u mnie dwa małe, ale można użyć jednego większego) wypełniamy kawałkami truskawek. Następnie nakładamy łyżeczką naszą owsiankę.
Owsiankę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut.
Przed podaniem każdą porcję posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.07.2017 09:35
Owsianka wygląda bajkowo;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak