Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kurczak

    0,5 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • tymianek

    2-3 gałązki

Marynata

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • syrop klonowy

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • starta skórka z cytryny

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy, skórkę i sok z cytryny, syrop klonowy i oliwę, wymieszać.
Krok 2 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, szczelnie przykryć miskę z mięsem, odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 4 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
Następnie razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia mięsa. Na wierzchu ułożyć gałązki świeżego tymianku, zawiązać rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego.

Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Krok 5 - Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną foto
Po upływie pół godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat