Mięso z kurczaka w pomarańczach

Mięso z kurczaka w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    0,5 szt
  • sok z pomarańczy

    5-6 łyżek
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Imbir mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • rozmaryn

    szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • pomarańcza

    0,5 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mięso z kurczaka w pomarańczach

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i kolorowym pieprzem.
Krok 2 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Dodać mielony imbir, rozmaryn, sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, ocet i mieloną paprykę, wymieszać.
Krok 3 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
Przygotowane mięso dokładnie włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.
Krok 4 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
Następnie na mięsie ułożyć pokrojone w wiórki masło.
Krok 5 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
Obłożyć plasterkami pomarańczy, podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić na około 50 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i przełożyć na bok plasterki pomarańczy. Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec aby mięso nabrało rumianego koloru i uzyskało chrupiącą skórkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat