Przepis i sposób przygotowania na: mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą...
Kroki postępowania
mięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych
kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać
teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu
farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem
do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste i wyrobione na kulę - użyłam około 1,5 szklanki wrzątku
szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi
po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty i cedzakiem wykładać na talerz