Mięsne wysepki na obiad wg Elfi

Mięsne wysepki na obiad wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    400 g
  • pieczarki

    250 G
  • cebula

    0,5 sztuki
  • boczek

    100 g
  • papryka czerwona

    0,5 sztyki
  • kapusta pekińska

    1 szklanka
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • olej

  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • ser pleśniowy Bleu

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięsne wysepki na obiad wg Elfi foto
Pieczarki dokładnie myję, kroję w półplasterki i podsmażam na odrobince masła. solę i pieprzę do smaku. Cebulę obieram, kroję w kostkę i dorzucam do pieczarek - mieszam i razem podsmażam. W tym czasie bułkę tartą mieszam z odrobiną mleka aby ją lekko zmiękczyć. Bułka nie może "pływać" w mleku więc jeśli dodamy za dużo to po prostu odcedzamy. Całość dodaję do mięsa.
Krok 2 - Mięsne wysepki na obiad wg Elfi foto
Wbijam również jajko i całość przyprawiam solą i pieprzem - mieszam mięso ręką. Kapustę pekińską siekam i dodaję do mięsa - ponownie mieszam. Z przygotowanego mięsa formuję ręką płaskie "kotlety" - lekko rozpłaszczony klops. Wielkość dowolna ale lepiej aby był większy bo wtedy dodatki nie będą nam z niego spadać. Następnie na każdego kotlecika układam kawałek papryki i kawałek boczku.
Krok 3 - Mięsne wysepki na obiad wg Elfi foto
Całość przykrywam czubatą górką pieczarek z cebulką. Na wierzch układam pokrojone kawałki sera pleśniowego. Każda wysepkę przez chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju a potem układam na blachę i zapiekam przez około 10- 15 minut do rozpuszczenia sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 25.02.2013 17:26
Fajnie zrobione bomba :-)
elficzna 25.02.2013 12:56
To są niteczki chili :) gotowe takie można kupić
kasienka23 25.02.2013 08:22
świetnie wygląda!
Renataj 24.02.2013 22:11
Wyglądają znakomicie. A z czego zrobiłaś te ozdobne niteczki ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat