Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miesne kąski z grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
cebule 3 sztuki
grzyby leśne 1/2 kg
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miesne kąski z grzybami

Kroki postępowania

1
Mięso po umyciu i osuszeniu pokroić w dość grube plastry po wierzchu mięso tylko delikatnie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1 - Miesne kąski z grzybami foto
2
Na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim plastry mięsa, następnie podsmażone mięso ułożyć w większym garnku ma być jedna warstwa mięsa.
Krok 2 - Miesne kąski z grzybami foto
3
Masło dołożyć do tłuszczu z pod smażenia mięsa i rozpuścić na patelni, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka i tak zrumienioną cebulą przykryć w garnku mięso.
Krok 3 - Miesne kąski z grzybami foto
4
Grzyby po oczyszczeniu pokroić w mniejsze kawałki i obgotować kilka minut w wodzie z dodatkiem soli po odcedzeniu przełożyć na patelnię na której smażyliśmy cebulę i na której zostawiamy troszkę tłuszczu, grzyby delikatnie posolić i popieprzyć, następnie lekko podsmażyć i rozłożyć na cebuli.
Krok 4 - Miesne kąski z grzybami foto
5
Do garnka z mięsem dolać 3 szklanki gorącej wody, dołożyć 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe oraz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ja dodatkowo dałam kilka suszonych brusznic, ale to nie jest konieczne i można zrobić bez niej.
Krok 5 - Miesne kąski z grzybami foto
6
Garnek przykryć i dusić mięso na malutkim ogniu do miękkości u mnie to trwało ponad godzinę w garnku płyn ma tylko mrugać w tym czasie cebula się rozgotowała i zagęściła sos, mięso zmiękło tak, ze rozpływało się w ustach i wszystko pięknie przeszło swoimi smakami. Sosu ja już nie musiałam doprawiać ani dodatkowo zagęszczać.
Krok 6 - Miesne kąski z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 30.10.2015 17:09
wspaniała potrawa
Wafelek2601 26.10.2015 11:24
Dla mnie super
berys18 26.10.2015 10:52
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak