Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem
Kroki postępowania
Wszystkie liście selera , lubczyku i natki pietruszki opłukać , osuszyć.
Lekko przerośnięte ogórki pokroić w maksymalnie 1/2 cm. plastry , oprószyć solą .
Ogórki grillujemy kilka minut z każdej strony . Studzimy.
Jedną kromkę drobno kruszymy , dodajemy do mielonego mięsa.
Następnie dodajemy posiekane listki selera , lubczyku , przyprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem . Do mięsa wbijamy jajko i lekko łączymy składniki.
Naczynie żaroodporne ( 19 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą , spód wykładamy kromkami chleba tostowewgo.
Na to nakładamy pozostałą część masy mięsnej.
Miksujemy 4 kromki chleba tostowego , liście lubczyku , selera i natki pietruszki, dodajemy szczyptę soli i kruszonkę wysypujemy na mięso.
Całość pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.
Smacznego.