Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Domowe, soczyste mięsne kotleciki z wyrazistym słodkim smakiem śliwki węgierki, owinięte plastrem aromatycznego boczku to doskonały pomysł na danie obiadowe z sezonowymi owocami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    500 gramów
  • łopatka wieprzowa

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    10 plastrów
  • śliwki węgierki

    10 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    6 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem foto
Mięso z łopatki i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem foto
Z mięsnej masy uformować kulki o średnicy około 6cm wkładając do każdej po 1 śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku.
Krok 3 - Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem foto

Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

28.11.2018 10:07
Mielone tak przygotowane wgląda smakowicie i kusząco;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat