Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Mielone na patyku z grilla

5.0
(137)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mięso mielone na patyku z grilla - przepyszny i prosty sposób na coś innego z grilla. Danie inspirowane kuchnią turecką. 

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 gramów
woda
20-40 mililitrów
olej
80 mililitrów
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
cebula czerwona
1 sztuka
świeża natka pietruszki
1 pęczek

Porada

Na szaszłyki potrzebne będą długie patyki, ok. 4-5 sztuk. Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz. Dzięki temu nie spalą się na ruszcie i mięso nie przywrze do drewna.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone na patyku z grilla

Mięso mielone na grilla to smaczna odmiana dla karkówki czy kiełbasy. Mięso mielone z grilla na patykach to danie inspirowane kuchnią turecką, czyli rodzaj koft z mięsa wieprzowego. Jeśli chcesz, aby mięso miało bardziej orientalny smak, dopraw je pieprzem ziołowym i szczyptą kurkumy.

1. Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz

2. Mięso mielone wymieszaj z wodą. Dodaj olej.

2. Cebulę i pietruszkę poszatkuj drobno.

3. Wszystkie składniki wymieszaj z mięsem, odstaw na 30 minut.

4. Mięso formuj na patykach w podłużny walec, ugniatając je wzdłuż. Piecz na grillu często przewracając (można wykorzystać tacki do grilla).

 

Mięso mielone z grilla na patyku to połączenie kofty i szaszłyka. Kofta to popularna w kuchni bliskowschodniej potrawa z mięsa mielonego, a szaszłyk to kawałki mięsa nabijane na patyki i pieczone i grillowane.

Ten przepis na mielone mięso z grilla to połączenie kofty i szaszłyka. Pyszne danie, które świetnie smakuje z sałatka lekka i orzeźwiająca, na przykład grecka lub z rukoli z pomarańczami.

Tu znajdziesz przepisy na sałatki idealne na grilla.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grilov 5 tygodni temu
Przecież ta masa nie trzyma sie patyka, nawet gdy da się na rozgrzany grill, jak to na zdjęciu, nic nie daje. Nie polecam!
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Polecam do grillowania użyć tacek.
Wiki 31.05.2024 00:04
Wyszło smacznie. Ja robiłam z szynki ;) Trzeba przygotować zaraz przed wrzuceniem na ruszt, bo masa jest dość "płynna". Wspomoglam się również tackami na grilla, bałam się, że mi przeleci przez pręciki. Tak jak niżej już ktoś napisał, trzeba na mocny żar początkowo umieścić, lub ogień nim złapie formę.
Ola 20.08.2023 14:43
Nie nie i jeszcze raz nie. Lepiej zrobić normalny mielony i nabić na patyk. Strona usuwa negatywne komentarze.
Doradca Smaku 08.04.2024 08:15
Tak, usuwamy komentarze zawierające wulgaryzmy i obraźliwe treści.
Ola 20.08.2023 14:36
Tragedia. Straszne gówno. Lepiej zrobić normalnego mielonego i nabić na patyk.
KRIS 06.04.2024 14:59
Opisz nam proszę ten smak. Nie znamy smaku gówna
Natusia2005 28.05.2023 16:46
Wody dodał o połowę mniej a mięso i tak zjerzdzalo z praktyków ale sobie poradzilam na rozlożonej foli alumininowej toczylam patyki z miesem każdy w 2 plastrki boczku i wtedy wszystko w miare się trzymało " kupy" i to byl strzal w 10 bo jeszcze prócz tego że się nie rozpadło przy obracaniu na grillu na duzym ognoi trzeba to piec żeby bialko w mięsie się ścieło to super smakowalo!.
Grilov 5 tygodni temu
Potwoeedzam! Moje odpoczywało a i tak tragicznie się to grilowało bezpośrednio na ruszcie
Doradca Smaku 29.05.2023 09:38
Dziękuję za komentarz, bo miałaś świetny pomysł z plastrami boczku!
Dr.r 16.04.2023 15:49
Za dużo wody i oleju Mięso nie trzyma się na patyczkach , rozlatuje.
Doradca Smaku 17.04.2023 12:28
Proporcje do przygotowania tych mielonych na patyku są w porządku. To, co ważne do wmasowanie płynów w mięso mielone i odstawienie do "odpoczynku", by treści się połączyły. Po co dodawać wodę do mięsa mielonego? Po to, aby mięso podczas pieczenia w wysokiej temperaturze nie wyschło. Ponadto woda rozluźnia nieco konsystencję i pomaga w lepszym łączeniu się składników: mięsa, przypraw i ewentualnych dodatków. W Twoim przypadku powodów rozpadania się szaszłyków może być kilka: mięso miało wysoką zawartości wody, składniki nie zostały dobrze połączone lub nie zostały dostawione na 30 minut "do odpoczynku".
Katarzyna Woźniak-Gdak 01.08.2016 13:42
Smacznie wyglądają. Wypróbuję przy następnym grillu
Łukasz15 16.07.2016 23:37
Musi być pyszne
Mniam 16.07.2016 22:59
Wspaniałe mięso na grilla.
Iwusia 16.07.2016 22:55
bardzo fajne mięsko
benka 16.07.2016 20:02
Apetycznie wyglądają.
Wiktoria29 16.07.2016 18:02
fajny przepis
KORAL 16.07.2016 16:29
Fajnie wyglądają , chętnie bym ugryzła :)
w mojej kuchni 16.07.2016 16:23
apetyczne grilki
gosia1988 16.07.2016 12:45
Fajne danie na obiad
jagoda5913 16.07.2016 11:19
fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak