Mielone na patyku z grilla

Ifa
Ifa

Mielone na patyku z grilla

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięso mielone na patyku z grilla - przepyszny i prosty sposób na coś innego z grilla. Danie inspirowane kuchnią turecką. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 gramów
  • woda

    100 mililitrów
  • olej

    100 mililitrów
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • świeża natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mielone na patyku z grilla

Mięso mielone na grilla to smaczna odmiana dla karkówki czy kiełbasy. Mięso mielone z grilla na patykach to danie inspirowane kuchnią turecką, czyli rodzaj koft z mięsa wieprzowego. Jeśli chcesz, aby mięso miało bardziej orientalny smak, dopraw je pieprzem ziołowym i szczyptą kurkumy.

1. . Dzięki temu nie spalą się na ruszcie i mięso nie przywrze do drewna.Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz

2. Mięso mielone wymieszaj z wodą. Dodaj olej.

2. Cebulę i pietruszkę poszatkuj drobno.

3. Wszystkie składniki wymieszaj z mięsem, odstaw na 30 minut.

4. Mięso formuj na patykach w podłużny walec, ugniatając je wzdłuż. Piecz na grillu często przewracając.

 

Mięso mielone z grilla na patyku to połączenie kofty i szaszłyka. Kofta to popularna w kuchni bliskowschodniej potrawa z mięsa mielonego, a szaszłyk to kawałki mięsa nabijane na patyki i pieczone i grillowane.

Ten przepis na mielone mięso z grilla to połączenie kofty i szaszłyka. Pyszne danie, które świetnie smakuje z sałatka lekka i orzeźwiająca, na przykład grecka lub z rukoli z pomarańczami.

Tu znajdziesz przepisy na sałatki idealne na grilla.

 

Ifa
Na szaszłyki potrzebne będą długie patyki, ok. 4-5 sztuk. Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz. Dzięki temu nie spalą się na ruszcie i mięso nie przywrze do drewna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Natusia2005 5 godzin temu
Wody dodał o połowę mniej a mięso i tak zjerzdzalo z praktyków ale sobie poradzilam na rozlożonej foli alumininowej toczylam patyki z miesem każdy w 2 plastrki boczku i wtedy wszystko w miare się trzymało " kupy" i to byl strzal w 10 bo jeszcze prócz tego że się nie rozpadło przy obracaniu na grillu na duzym ognoi trzeba to piec żeby bialko w mięsie się ścieło to super smakowalo!.
Dr.r 16.04.2023 15:49
Za dużo wody i oleju Mięso nie trzyma się na patyczkach , rozlatuje.
Doradca Smaku 17.04.2023 12:28
Proporcje do przygotowania tych mielonych na patyku są w porządku. To, co ważne do wmasowanie płynów w mięso mielone i odstawienie do "odpoczynku", by treści się połączyły. Po co dodawać wodę do mięsa mielonego? Po to, aby mięso podczas pieczenia w wysokiej temperaturze nie wyschło. Ponadto woda rozluźnia nieco konsystencję i pomaga w lepszym łączeniu się składników: mięsa, przypraw i ewentualnych dodatków. W Twoim przypadku powodów rozpadania się szaszłyków może być kilka: mięso miało wysoką zawartości wody, składniki nie zostały dobrze połączone lub nie zostały dostawione na 30 minut "do odpoczynku".
Katarzyna Woźniak-Gdak 01.08.2016 13:42
Smacznie wyglądają. Wypróbuję przy następnym grillu
Łukasz15 16.07.2016 23:37
Musi być pyszne
Mniam 16.07.2016 22:59
Wspaniałe mięso na grilla.
Iwusia 16.07.2016 22:55
bardzo fajne mięsko
benka 16.07.2016 20:02
Apetycznie wyglądają.
Wiktoria29 16.07.2016 18:02
fajny przepis
KORAL 16.07.2016 16:29
Fajnie wyglądają , chętnie bym ugryzła :)
w mojej kuchni 16.07.2016 16:23
apetyczne grilki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat