Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 gramów -
woda
100 mililitrów -
olej
100 mililitrów -
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżki -
cebula czerwona
1 sztuka -
świeża natka pietruszki
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Mielone na patyku z grilla
Mięso mielone na grilla to smaczna odmiana dla karkówki czy kiełbasy. Mięso mielone z grilla na patykach to danie inspirowane kuchnią turecką, czyli rodzaj koft z mięsa wieprzowego. Jeśli chcesz, aby mięso miało bardziej orientalny smak, dopraw je pieprzem ziołowym i szczyptą kurkumy.
1. . Dzięki temu nie spalą się na ruszcie i mięso nie przywrze do drewna.Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz
2. Mięso mielone wymieszaj z wodą. Dodaj olej.
2. Cebulę i pietruszkę poszatkuj drobno.
3. Wszystkie składniki wymieszaj z mięsem, odstaw na 30 minut.
4. Mięso formuj na patykach w podłużny walec, ugniatając je wzdłuż. Piecz na grillu często przewracając.
Mięso mielone z grilla na patyku to połączenie kofty i szaszłyka. Kofta to popularna w kuchni bliskowschodniej potrawa z mięsa mielonego, a szaszłyk to kawałki mięsa nabijane na patyki i pieczone i grillowane.
Ten przepis na mielone mięso z grilla to połączenie kofty i szaszłyka. Pyszne danie, które świetnie smakuje z sałatka lekka i orzeźwiająca, na przykład grecka lub z rukoli z pomarańczami.
Tu znajdziesz przepisy na sałatki idealne na grilla.
Na szaszłyki potrzebne będą długie patyki, ok. 4-5 sztuk. Przygotuj patyczki do szaszłyków - włóż je do pojemnika z wodą i namocz. Dzięki temu nie spalą się na ruszcie i mięso nie przywrze do drewna.![]()
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)