Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie miodowe pierniczki
Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę.
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu.
Wykrawamy dowolne wzory. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy.
Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Pierniczki są miękkie i puszyste, nadają się od razu do jedzenia. Można je również przechowywać w puszce.
Uwaga: czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam po 10 minutach pieczenia sprawdzić jednego z pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać.