Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Mięciutkie pierniczki

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Mięciutkie pierniczki to korzenny wypiek, którego smak i aromat Was oczaruje. Idealnie sprawdzi się w okresie przed Świętami, gdy na już chcecie upiec ciasteczka i udekorować je z pomocą najmłodszych. 

Składniki:

mąka pszenna
1 kg
cukier
40 dag
miód
6 łyżek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
kakao
2 łyżki
kawa rozpuszczalna
1 łyżka
masło
25 dag
jajko
5 sztuk
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
gęsta śmietana
3 łyżki
woda
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie pierniczki

Mięciutkie pierniczki to wypiek, który zachwyca swoim smakiem i korzennym aromatem. By pierniczki były miękkie wystarczy sięgnąć po właściwy przepis. Oczywiście możecie przygotować je z dużym wyprzedzeniem, zamknąć w szczelnym pudełku i dać czas, by zmiękły, albo sięgnąć po przepis na mięciutkie pierniczki i zajadać się z nimi po wyjęciu z piekarnika, ale wcześniejszym wystudzeniu! Koniecznie zobaczcie, jak łatwo przygotować te korzenne ciasteczka.

1. Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kakao oraz kawę do ciepłej masy miodowej dodać 25 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Pozostała mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczona w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin ja trzymałam je w lodówce przez cała noc.
Schłodzone ciasto podzielić i rozwałkować na cienki placek, foremką wyciąć kształty ciastek i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić ja polałam białym lukrem i posypałam cukrowymi perełkami

Mięciutkie pierniczki to wypiek idealny na jesień czy zimę, a szczególnie czas przedświąteczny. Jeśli nie chcecie czekać lub też nie macie czasu, by pierniczki zmiękły - sięgnijcie po ten przepis na mięciutkie pierniczki. Więcej przepisów na korzenne wypieki, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

PRZEPISY NA KORZENNE WYPIEKI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka72 12.12.2013 20:24
Pierniczki na Święta trzeba obowiązkowo upiec.Twoje wyglądają przepysznie.
kasienka23 12.12.2013 18:27
pyszne pierniczki!
Beatris 12.12.2013 16:25
Aż powiało świętami... pyszniutkie pierniczki.
halina17 12.12.2013 16:16
Świąteczne podanie pierniczków-super.
Olga_SK 12.12.2013 13:26
Smakowicie wyglądają :)
Małgorzata9 12.12.2013 12:59
świetnie wyglądają
Megg 12.12.2013 12:13
wspaniałe świąteczne pierniczki
Ewa104 12.12.2013 11:43
Też mam przepis na mięciutkie pierniczki i innych już nie piekę.Bo po cóż czekać,aż skruszeją,jak można zajadać się od razu? W ubiegłych latach piekłam je masowo a córka zabierała je a to do szkoły a to na jarmark świąteczny i zawsze robiły furorę. Pięknie wyglądają Twoje pierniczki i cała Twoja aranżacja świąteczna wprawia mnie już w nastrój Bożego Narodzenia.
Barbara13 12.12.2013 10:56
Ale zapachniało świętami :)Cudne
Magula 12.12.2013 10:54
cudowne, lubię takie
bietka 12.12.2013 10:32
śliczniutkie :)
kasiaw 12.12.2013 09:56
Ale nastrojowo się zrobiło, piękne te świąteczne pierniczki
Ankha 12.12.2013 09:06
Urzekająca stylizacja
Pyszota 12.12.2013 08:59
śliczne zdjęcia
Edith85 12.12.2013 08:54
cudneee :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak