Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie pierniczki
Mięciutkie pierniczki to wypiek, który zachwyca swoim smakiem i korzennym aromatem. By pierniczki były miękkie wystarczy sięgnąć po właściwy przepis. Oczywiście możecie przygotować je z dużym wyprzedzeniem, zamknąć w szczelnym pudełku i dać czas, by zmiękły, albo sięgnąć po przepis na mięciutkie pierniczki i zajadać się z nimi po wyjęciu z piekarnika, ale wcześniejszym wystudzeniu! Koniecznie zobaczcie, jak łatwo przygotować te korzenne ciasteczka.
1. Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kakao oraz kawę do ciepłej masy miodowej dodać 25 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Pozostała mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczona w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin ja trzymałam je w lodówce przez cała noc.
Schłodzone ciasto podzielić i rozwałkować na cienki placek, foremką wyciąć kształty ciastek i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić ja polałam białym lukrem i posypałam cukrowymi perełkami