"Michałkowy sernik"

"Michałkowy sernik"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    200 gram
  • masło

    120 gram
  • Ser z wiaderka

    500 gram
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mąka tortowa

    10 gram
  • jaja

    3 sztuki
  • cukier puder

    125 gram
  • cukierki michałki

    200 gram
  • śmietana 12%

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

tortownica 23 cm
użyłam Michałków białych

DLA WYJAŚNIENIA: zdjęcie zawiera napis "Przyślij przepis", ponieważ zamieszczam również na tamtym portalu swoje przepisy.

Herbatniki kruszymy na bardzo drobno i mieszamy z roztopionym, ale ostudzonym masłem. Wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki. Ser mieszamy z cukrem, potem śmietaną, jajkami, budyniem i mąką. Wszystko dodajemy po kolei i spokojnie. Na koniec wrzucamy pokrojone na drobniejsze części cukierki i mieszamy. Możemy je przed dodaniem do masy obtoczyć w mące. Wylewamy do formy i pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. Jeśli zbyt mocno zacznie się rumienić - przykrywamy folią aluminiową. Wystudzić. Najlepiej przetrzymać go kilka godzin w lodówce. Zimny polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta11 26.10.2013 21:14
szybki sernik
Kuchenka 26.10.2013 11:56
cudo :)
ana1 26.10.2013 09:37
świetny pomysł,a sernik wygląda przepysznie
kasienka23 26.10.2013 09:05
fajny pomysł z michałkami!
monisia1977 26.10.2013 07:23
fajny pomysł
Lis 25.10.2013 23:47
Pyszne ciasto:)
gosia561 25.10.2013 23:26
doskonałe ciasto
ao_12 25.10.2013 21:48
uwielbiam michałki, sernik musi być pyszny :)
gosia1988 25.10.2013 21:34
musi być pyszny
as28 25.10.2013 21:07
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat