Michałek

Michałek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    1 szkl
  • jajko

    4 szt
  • mąka

    600 g
  • cukier

    180 g
  • miód płynny

    0,12 l
  • masło

    310 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • śmietana

    3 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • cytryna

    1 szt
  • dżem z czarnej porzeczki

    1 słoiczek mały
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Michałek

Miód, 6 dag masła, cukier kryształ podgrzać i przestudzić, dodać do mąki przestudzoną masę, 2 jajka, śmietanę, sodę wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą część upiec osobno.

KREM
Kostkę masła, cukier puder, 2 żółtka i kakao utrzeć na pulchną masę, dodać sok z jednej cytryny i kilka kropel zapachu rumowego.
Placki przełożyć kremem, jeden placek w środku przełożyć dżemem z czarnej porzeczki, wierzch można polać polewą czekoladową, lub oprószyć cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

angelusia111 22.12.2011 11:33
Jaka fajna nazwa, a ciasto jeszcze fajniejsze:)
SyMiki 18.09.2011 19:16
pychotka
hastalavista 17.12.2010 15:30
świetne! myślę, że będzie mi smakowało

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat