Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec Joanny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
cukier 4 łyżki
kakao 4 łyżki
Składniki podane pod zdjęciami

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec Joanny

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.



Składniki na ciasto ciemne
1,5 szklanki mąki( odejmujemy 3 łyżki maki zamiast niej dodajemy 3 łyżki kakao)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
budyń śmietankowy 1 sztuka
margaryna 150 gram
Krok 1 - Metrowiec  Joanny foto
2
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na ciasto jasne:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krok 2 - Metrowiec  Joanny foto
3
Masa budyniowa
Gotujemy normalnie budyń śmietankowy a potem ostudzony miksujemy ze 150 gram masła i przekładamy chłodne ciasto ciemne i jasne na przemian
Krok 3 - Metrowiec  Joanny foto
4
Przekładamy kremem budyniowym potem do lodówki Po przestudzeniu znaczy chłodnym cieście polewamy polewą przygotowana i ostudzoną w garnuszku polewamy wodą dodajemy cukier margarynę i kakao mieszamy do rozpuszczenia i polewamy przestudzoną polewą ,a potem znowu do lodówki . Wyszło pyszne trochę pracy włożyłam ale zadowolona jestem .



Polewa
4 łyżki wody
100 gram masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
Krok 4 - Metrowiec  Joanny foto
5
Tu gotowe ciacho zrobione .
Krok 5 - Metrowiec  Joanny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 26.11.2012 08:33
Skopiowałam go w razie czego :) Jak coś to dodałam go jeszcze raz :)
kupiska 25.11.2012 13:45
Apetycznie wygląda
kupiska 25.11.2012 13:45
Apetycznie wygląda
monisia1977 25.11.2012 08:00
pycha
Henryka2 24.11.2012 22:03
Skopiuj teraz, na wszelki wypadek.A ten przepis jest bardzo dokładny i czytelny.
SmakolykiJoanny 24.11.2012 20:00
Jeśli zostanie usunięty to dodam jeszcze raz ale już nie będzie tak przejrzysty bo sami widzicie4 że trzeba sporo napisać i składniki będą niespójne wtedy i ciężko będzie się połapać co do czego :)
babajaga1969 24.11.2012 19:43
jest przesmaczny, bo jadam go czasem, a Twój jest bardzo staranny, a najładniej prezentuje się pokrojony ze skosa - super :))
kkiccia 24.11.2012 19:14
ładnie wygląda, trzeba będzie wypróbować...
Lemon 24.11.2012 18:20
świetny
SmakChwili 24.11.2012 18:07
pięknie się prezentuje, jeszcze metrowca nie jadłam .. chyba czas to odmienić ;)
Marta1986 24.11.2012 17:54
pycha
angelika14 24.11.2012 17:48
świetny przepis na metrowiec
anemon 24.11.2012 17:43
Joanno nam nie przeszkadza, ale gdzieś wyczytałam, że Doradca ma prawo taki przepis usunąć, bo to niezgodne z regulaminem.
SmakolykiJoanny 24.11.2012 17:22
Mam nadzieję że nie przeszkadza wam że dałam składniki pod zdjęciami lepiej mi się tam pisało bo przejrzyściej to wygląda :)
gosia1988 24.11.2012 17:21
ale bym zjadła kawałek :)
SmakolykiJoanny 24.11.2012 17:20
Mam ten przepis w zeszycie koleżanka kiedyś mi go dała spisałam i według tego robię i zawsze wychodzi dziele się z nim i polecam :)
maciek7 24.11.2012 17:17
pycha
nogawkuchni 24.11.2012 17:13
Bardzo ciekawe ciasteczko, na pewno wypróbuję,zwłaszcza że tutaj u Ciebie tak dokładnie opisany sposób przygotowania, jeszcze nigdy nie robiłam, ale zachęciłaś mnie do upieczenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak