Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 400 g (1 sztuka)
bulion warzywny 1 l
curry 1 łyżeczka
czosnek ząbki 1 ząbek
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 100 g
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym

Kroki postępowania

1
1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dość grube plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię.
Krok 1 - Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym foto
2
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy plastry polędwiczki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano.
Krok 2 - Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym foto
3
3. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Dusimy do miękkości mięsa (kolejne 20 minut). Skrobię rozprowadzamy z odrobiną wody i energicznie mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Krok 3 - Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.03.2016 11:58
na pewno wspaniale smakuje
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:27
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
berys18 02.12.2015 08:09
smaczny pomysł
SzczyptaChili 30.11.2015 21:56
Musi smakować obłędnie
fotoviderek 30.11.2015 20:50
Takie mięsko lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak