Mazurek serowo-czekoladowy

Mazurek serowo-czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    300 g
  • margaryna

    250 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier puder

    100 g
  • masa

  • białko

    2 szt
  • twaróg

    500 g
  • cukier

    250 g
  • sok z cytryny

    1 szt
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • Polewa:

  • cukier

    50 g
  • czekolada mleczna

    150 g
  • mleko

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na 20 min włożyć do zamrażalnika. Następnie rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 26x36cm. Ciasto ponakłwać widelcem. Piec 20 min w temp. 180stSer zemleć, utrzeć go z cukrem, olejkiem i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek. Rozsmarować na podpieczonym spodzie, piec 35 min w temp. 180stMleko z cukrem podgrzać. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Polać ciasto. Dowolnie udekorować.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 20.06.2011 16:08
mniam...
Teresa19 28.04.2011 08:25
super
Krystyna32 13.04.2011 02:28
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat