Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • cukier puder

    10 dag
  • cukier wanilowy

    1 opakowanie
  • masło

    25 dag
  • mąka

    30 dag
  • tłuszcz do formy

  • do przełożenia:

  • konfitura

    5 łyżek
  • Polewa:

  • masło

    25 dag
  • mleko

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 1/2 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    15 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła, mąki, orzechów, cukru, cukru wanilinowgo zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i na 1 godzine wstawiamy do lodówki. Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej pieczemy cienki placek. Studzimy. Przekładamy konfiturą.
Mleko mieszamy z cukrem, masłem i kakao. Roztapiamy w garnku i dodajemy mąkę. Gotujemy okoł 5 minut. Gęstą masą polewamy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat