Mazurek na waflu.

Mazurek na waflu.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    40 dag
  • jaja

    3 szt
  • masło

    10 dag
  • mąka

    10 dag
  • cytryny

    1 szt
  • cukier wanilinowy

    2 szt
  • wafel tortowy

    1 szt
  • orzechy włoskie

    25 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć masło,dodając po 1 żółtku/białka zachować/ dodawać cukier puder-25 dag,zmielone orzechy oraz mąkę.Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i 1 cukier wanilinowy.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę.Wafel ułożyć na blaszce - może być na pergaminie i równo rozprowadzić na nim masę.
Pianka:
Z dwóch białek ubić na sztywno pianę na koniec dodać 15 dag cukru pudru i 1 cukier wanilinowy - Piankę rozprowadzić na mazurku i udekorować go połówkami orzecha włoskiego.
Mazurka pieczemy ok 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego!
Uprzedzam - Ten mazurek jest bardzo słodki:):):)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

25.02.2014 09:17
bardzo pomysłowe

Grażyna13

19.02.2014 10:23
Robię podobny, pyszny jest :)

RenataZ-et

11.02.2014 20:32
świetny mazurek

Wacław

30.01.2014 20:17
szybko i smacznie !

Motorek

07.10.2013 09:04
fajny pomysł

Łukasz15

18.07.2013 09:41
Ciekawy przepis

olkaaa

04.07.2013 07:39
jeszcze nie jadłam

caralajna

22.03.2013 07:30
ciekawy pomysł, wart wypróbowania

anemon

23.07.2012 07:38
Jak dla mnie mazurek musi być słodki, inne ciasta nie.

jeta72

09.06.2012 19:22
pyszny!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat