Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko
mąka pszenna 3/4 szklanki
masło lub margaryna 60 g
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masa makowa z puszki 450 g
rodzynki 2 łyżki
galaretka brzoskwiniowa
aromat migdałowy
dżem wiśniowy 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 470 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowo-brzoskwiniowy z galaretką

Masę makową z puszki wymieszać z dżemem, aromatem, sparzonymi rodzynkami (lub także innymi bakaliami), w razie potrzeby dosłodzić cukrem lub miodem. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodać jajo. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masę przełożyć do niedużej owalnej formy wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec przez 25 minut w 170 stopniach. Wyjąć podpieczone gorące ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie równomiernie masę makową i piec przez 15 minut w 170 stopniach. Na przestudzone ciasto kładziemy pokrojone brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Nożem odkrawamy galaretkę od formy i delikatnie wyciągamy ciasto na płaski talerz. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 04.04.2014 17:04
piękne ciasto
Pomocnik 31.05.2013 11:43
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak