Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek czekoladowy z bakaliami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Ciasto:
mąka pszenna 250 g
cukier puder 150 g
masło 180 g (zimne)
żółtko jajek 2 szt. (ugotowane)
kakao 1 łyżka
woda zimna 2 łyżki
sól szczypta

Masa

mleko skondensowane 1 puszka (lub masa krówkowa)
czekolada gorzka 200 g (70% kakao)

Lukier

cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
woda gorąca 1 łyżka

Dodatki

orzechy włoskie 50 g
migdały 50 g
morele suszone 50 g
rodzynki 100 g
wiórki kokosowe 3 łyżki
alkohol 50 ml (np.rum)

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowy z bakaliami

(składniki na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm)
1. Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.

2. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.

3. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.

4. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy. Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg (rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

5. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii.

6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 16.04.2017 08:41
Pięknie wygląda :)
anulka69 14.04.2017 08:42
pycha czekolada i to jeszcze z bakaliami
Bernadeta1 27.03.2017 22:59
pychota takie słodkości
wyattearp 27.03.2017 20:22
pyszności :)
Wiesława1 27.03.2017 15:56
Pyszne ciacho
misia123410 27.03.2017 11:39
same pyszności
Mniam 27.03.2017 11:07
Mniam! Takie coś to ja lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak