Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowy z bakaliami
1. Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
2. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.
3. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.
4. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy. Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg (rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
5. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii.
6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.