Mazurek cygański II

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    17 szt
  • mąka krupczatka

    8 łyżek
  • cukier

    50 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    40 dag
  • miód

    2 łyżki
  • mak

    30 dag
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżka
  • kakao

    4 łyżka
  • cynamon

    1 łyżka
  • spierytus

    1 kieliszek
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku ciągle obijając. Wsypać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie i powoli wymieszać. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i upiec biszkopt. Ciasto makowe: W makutrze utrzeć masło z cukrem na pulchną masę dodać miód i żółtka, następnie dodać mak, który należy wypłukać i dwukrotnie zemleć w maszynce. Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, zapach migdałowy, dodać do masy a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto upiec w formie wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią aluminiową. Upiec ciasto makowe. Krem: jaja ubić na parze z cukrem, masło utrzeć i dodawać małymi porcjami masę jajeczną. Kakao rozpuścić małą ilością gorącej wody i wlać do masy. Na końcu wlać spirytus i wszystko razem wymieszać.Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej części ułożyć krem, na to ciasto makowe, znów krem na to drugą część biszkoptu.Wierzch polać białą polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pioge7 18.05.2012 21:24
świetny
tomek18 07.03.2012 09:08
super
Kate131 03.12.2011 09:27
dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat