Przepis i sposób przygotowania na: Mazowieckie pierogi z makiem
Pierogi z makiem to wyjątkowe danie, które idealnie pasować będzie na święta Bożego Narodzenia. Jeśli pozotał Wam mak, to bardzo dobrym pomysłem jest wykorzystanie go do zrobienia właśnie takich pierogów.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak długo gotować pierogi
- jak zrobić ciasto na pierogi
- jaka mąka na pierogi
1. Mak mielimy, a następnie gotujemy w mleku przez kwadrans. Odciskamy.
2. Rodzynki moczymy w koniaku (przez 20 minut), odcedzamy.
3. Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami i miodem.
4. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
7. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
8. Podajemy polane stopionym masłem.