Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazowieckie pierogi z makiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zaciekawiony smakiem postanowiłem wypróbować przepis na pierogi z makiem. Powstały całkiem przy okazji, tzn. przy "magicznej" kutii oraz jednoczesnym lepieniu pierogów z kapustą i grzybami. 

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 400 gramów
masło 1 łyżka
wrzątek 350 mililitrów
mak 2 szklanki
rodzynki 50 gramów
karmelizowana skórka pomarańczy 2 łyżki
orzechy siekane 100 gramów
miód 3 łyżki
koniak 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Mazowieckie pierogi z makiem

Pierogi z makiem to wyjątkowe danie, które idealnie pasować będzie na święta Bożego Narodzenia. Jeśli pozotał Wam mak, to bardzo dobrym pomysłem jest wykorzystanie go do zrobienia właśnie takich pierogów.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak długo gotować pierogi
  • jak zrobić ciasto na pierogi
  • jaka mąka na pierogi

1. Mak mielimy, a następnie gotujemy w mleku przez kwadrans. Odciskamy.

2. Rodzynki moczymy w koniaku (przez 20 minut), odcedzamy.

3. Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami i miodem.

4. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

7. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

8. Podajemy polane stopionym masłem.

Do wyrobienia ciasta najlepiej użyć mąki pszennej typu 450, 500 lub 650.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak