Masło jabłkowe

Masło jabłkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 sztuki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • masło

    1/4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne.
Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej i odcisnąć dobrze na sitku ( sok zachować ).
Wymieszać dobrze miąższ jabłkowy z natką , sokiem z cytryny, miękkim masłem i szczyptą soli ( masy jabłkowej powinno być dwa razy więcej niż masła ).
Wyłożyć masę maślano-jabłkową na folię spożywczą i uformować w wałeczek. Dobrze schłodzić, a potem pokroić w krążki.
Można mrozić z tym , że wtedy trzeba masło wyjąć odpowiednio wcześnie przed podaniem by nie było zamarznięte ,, na kamień,,.
* Przygotowałam do Sznycli drobiowych z masłem jabłkowym
Babciagramolka
Nowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 28.09.2015 23:56
ciekawe połączenie
alaaa 23.08.2014 20:47
pierwsze słyszę o takim maśle, ale podoba mi się pomysł
inka2012 23.08.2014 11:30
pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, muszę to wypróbować
asiczekz 22.08.2014 00:27
fajne, warto wypróbować
Kolorowa 21.08.2014 20:45
fajny przepis ;)
Ada-Gaba 21.08.2014 20:11
rewelacyjny pomysł
AnnieB 21.08.2014 18:52
Ciekawy pomysł
Ali 21.08.2014 18:44
Mmmm, pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat