Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowo-brzoskwiniowa kostka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 125 gram
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy lub limonki 1 sztuka

Masa

brzoskwinie w puszce 1 puszka
maślanka 2,25 szklanki
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 1/3 słoika
brzoskwinie w puszce 4 połówki

Polewa

woda 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
kakao 3 łyżki
margaryna 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowo-brzoskwiniowa kostka

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać żółtka i dodając po trosze cukru ucierać aż uzyskamy puszysty krem. Następnie dodać sok z pomarańczy oraz skórkę i wymieszać.
Krok 1 - Maślankowo-brzoskwiniowa kostka foto
2
Cienkim strumieniem wlewając dodawać margarynę cały czas mieszając mikserem. Na koniec partiami dodawać mąkę cały czas ucierając robotem.
Krok 2 - Maślankowo-brzoskwiniowa kostka foto
3
Dno formy wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 około 40- 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krok 3 - Maślankowo-brzoskwiniowa kostka foto
4
Masa: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i lekko przestudzić. Do miski przelać maślankę i dodać cukier puder wymieszać. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki zmiksujcie je blendrem z dwoma łyżkami soku, jeśli macie gotowy domowy przecier brzoskwiniowy jak ja nie trzeba nic nim już robić. Do maślanki dodajemy przecier owocowy i dobrze mieszamy. Następnie powoli dodajemy żelatynę cały czas mieszając. Odstawiamy na 30 min do lodówki aby masa się odrobinę zsiadła.
Krok 4 - Maślankowo-brzoskwiniowa kostka foto
5
Wykonanie; Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym .Układamy kawałki brzoskwini.
Krok 5 - Maślankowo-brzoskwiniowa kostka foto
7
Delikatnie wlewamy masę i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Polewa: Zagotować wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojona w kostkę margarynę i gotować aż się tłuszcz rozpuści. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce kakao caly czas mieszając, ostudzić. Polewę rozsmarować na cieście i ułożyć kawałki owoców. Odłożyć na jeszcze godzinę aby polewa zastygła. Smacznego!
Krok 6 - Maślankowo-brzoskwiniowa kostka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 14.03.2015 19:36
piękne i pyszne
ania2610 14.03.2015 17:53
musi być pyszne!
MałaMi89 14.03.2015 14:22
Świetne ciasta spod Twojej ręki wychodzą :) podziwiam :)
Krystyna32 14.03.2015 10:37
wygląda pysznie
Pyszota 14.03.2015 10:17
super przepis
Ewelina1991 14.03.2015 08:50
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 14.03.2015 08:27
ładniutkie to ciasto
Kuchenka 14.03.2015 08:13
podoba mi się
Konczi 14.03.2015 07:19
super wygląda
Wafelek2601 14.03.2015 07:07
wygląda pysznie
Adam/ZUB3R 13.03.2015 22:26
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak