Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maślankowe ciasto z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 gram
cukier kryształ 1 szklanka
olej roślinny 1/2 szklanki
maślanka 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opak.
sól 1 szczypta
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
owoce 600 gram

kruszonka

mąka pszenna 10 łyżek
cukier kryształ 10 łyżek
masło lub margaryna 100 gram

Porada

Żeby kruszonka była chrupiąca zaraz po wyciągnięciu ciasta z pieca skrapiam ja zimną wodą!

Przepis i sposób przygotowania na: maślankowe ciasto z kruszonką

Nagrzać piekarnik do 180 st. W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać ze szczyptą soli, nastepnie dodać cukier i ubijać do momentu aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodawać stopniowo olej i maślankę, miksująć na małych obrotach.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy dodawać partiami mąkę, ale już nie ubijać tylko mieszać. Zrobić kruszonkę-powinna być drobna i sypka. Wylać ciasto na blachę. Ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką. Piec w 180 st. przez 60 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak