Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tak przygotowane domowe pieczywo jest super pomysłem na lunch czy też przekąskę w pracy, zabraną w zgrabne pudełeczko. Paluchy po upieczeniu przyjemnie chrupią i świetnie smakują same jak i z sosem np. serowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże suche

    7 g
  • masło roztopione

    150 ml
  • woda gazowana

    200 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • pistacje posiekane

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, drożdże oraz przyprawy wsypać do miski, przemieszać.
Wlać masło, wodę i sok z cytryny.
Wsypać pistację.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
Po upływie czasu, ciasto ponownie wyrobić, podzielić na małe kawałki.
Z każdego kawałka formować podłużnego palucha.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat