Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kleik ryżowy
100 gram -
pestki dyni
200 gram -
masło
150 gram -
cukier
100 gram -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego/dużego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)
Ciastka posiadają maślaną nutę oraz baaardzo kuszący zapach i... fajny zielonkawy kolor.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się