Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kleik ryżowy

    100 gram
  • pestki dyni

    200 gram
  • masło

    150 gram
  • cukier

    100 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego/dużego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)
Diana Rusiłowicz
Ciastka posiadają maślaną nutę oraz baaardzo kuszący zapach i... fajny zielonkawy kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:34
pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat