MAŚLANE CIASTECKA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • masło

    15 dag
  • cukier

    15 dag
  • jajka

    2
  • cukeir waniliowy

    1
  • proszek do pieczenia

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i całymi jajkami. Zmiksować z 1/4 mąki, a resztę mąki i proszek dodać do miski i ładnie zagnieść łapkami, tak żeby składniki się połączyły. Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i wykrawać radełkiem romby, kwadraty, prostokąty, trójkąty, co tam sobie chcecie, albo kółka szklanką. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej sreberkiem do pieczenia. Między ciasteczkami zostawić 1,5 centymetrowe odstępy, bo trochę urosną! Każde ciastko pokłuć widelcem i wsadzić do piekarnika na około 10-15 minut, w temperaturę 150-160 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 16.11.2011 16:45
można by spróbować
kielcok1 08.10.2011 18:37
smaczne
rakow2 31.03.2011 16:33
jak widzę maślane ciasteczka to robią mi się maślane oczy
Krzysztof42 05.09.2010 13:43
lubię wszelkie ciastecka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat